Plan de revitalizare ruralã la Jeledinți

2016-11-16 0 comentarii

Organizația Județeanã Hunedoara a UDMR și Biserica reformatã sunt inițiatorii unui plan de revitalizare ruralã a satului Jeledinți, care se pregãtește pentru aniversarea a 700 de ani de la înființare, așezarea fiind atestatã documentar pentru prima oarã în 1320. Conform planului de revitalizare ruralã, în urmãtorii 3 ani se vor demara proiecte concrete menite sã revigoreze satul hunedorean și sã dea un nou impuls pentru o comunitate care s-a micșorat în mod dramatic.
Aceastã inițiativã a fost dezbãtutã, marți seara, la Casa Maghiarã din Hunedoara, unde comunitatea maghiarã a sãrbãtorit și Ziua Comunitãților Maghiare Dispersate.
Situația actualã a localitãții și proiectele posibile au fost prezentate de Székely Attila, consilier local al UDMR. ”Pentru aniversarea de 700 de ani se pregãtește o comunitate micã, în curs de îmbãtrânire. În anii 1800, satul a avut peste 1.100 de locuitori, iar conform recensãmântului din 2011, acum trãiesc 208 de persoane, dintre care 102 aparțin comunitãții maghiare”, a spus consilierul. El a vorbit și despre proiecte concrete printre care renovarea bisericii și a cãminului cultural, construirea unei capele, modernizarea drumurilor, rețelelor de apã și canalizare din finanțãri europene. Consilierul local al UDMR a subliniat faptul cã în Jeledinți trãiesc în aceeași proporție români și maghiari, tocmai de aceea, în opinia sa, este important ca proiectul sã fie elaborat împreunã. ”De proiecte trebuie sã se bucure deopotrivã românii și maghiarii”, a spus Székely Attila.
Protopopul reformat din județul Hunedoara, Zsargó János, considerã cã ”Providența divinã se poate materializa doar în mãsura în care și faptele oamenilor sunt demne de aceasta”, el fiind încrezãtor cã se vor gãsi posibilitãțile prin care se va putea revitaliza satul Jeledinți. El a adãugat cã Jeledinți a fost un sat reformat puternic în secolul 19, numãrul locuitorilor micșorându-se în mod accelerat în anii ´90.
Sipos Szabolcs, preotul reformat din Orãștie, care deservește comunitatea din Jeledinți, a susținut ideile prezentate de Székely Attila, subliniind importanța proiectelor concrete. El a mai atras atenția cã nu este vorba despre o comunitate unitã, fiind necesar sã se gãseascã modalitatea prin care oamenii sã sprijine proiectul de revitalizare.
Liderul UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, a prezentat un plan care cuprinde opt capitole, elaborat de Vetési László, expert al Bisericii reformate în problemele comunitãților maghiare dispersate, și care cunoaște foarte bine satul Jeledinți. Potrivit lui Winkler, în document sunt identificate toate domeniile, de la viața comunitãții și activitatea culturalã pânã la identificarea valorilor așezãrii, unde trebuie intervenit pentru a putea porni un proces de consolidare a comunitãții.
Iuliu Winkler a mai spus cã a discutat cu primarul comunei Mãrtinești, de care aparține satul Jeledinți, dar și cu președintele Consiliului Județean Hunedoara cu privire la acest proiect, amândoi fiind deschiși și oferindu-și sprijinul pentru o astfel de inițiativã.
Liderul UDMR Hunedoara a prezentat acest proiect de revitalizare a satului Jeledinți și Asociației Ziariștilor Maghiari din România - MÚRE - în cadrul conferinței de la Aiud, dedicatã comunitãților maghiare dispersate, care s-a desfãșurat la sfârșitul sãptãmânii trecute. Cu acest prilej, Winkler a solicitat susținerea ziariștilor în promovarea și documentarea acestui proiect extrem de ambițios. ”Astãzi, susținerea opiniei publice este extrem de importantã pentru realizarea proiectelor ambițioase. Aș dori ca proiectul nostru sã ajungã sã fie cunoscut de cât mai mulți oameni, iar pentru aceasta am cerut sprijinul ziariștilor. Astfel, am putea lãrgi și cercul susținãtorilor noștri care doresc sã se implice în acest program. Este un plan îndrãzneț, dar cred cã avem destulã forțã în comunitatea noastã sã lansãm și sã realizãm în urmãtorii trei ani un program atât de complex. Probabil cã, în 2020, aniversarea de 700 de ani va fi oricum un eveniment de excepție, dar dacã reușim sã pornim cu planul de revitalizare ruralã atunci vom sãrbãtori cu un sat transformat atât la exterior, cât și în interior, cu o atmosferã plinã de speranțã și cu o comunitate reînnoitã”, a mai declarat Iuliu Winkler.
Proiectul a stârnit reacții puternice, a fost dezbãtut îndelung, mai mulți membri ai comunitãții oferindu-și sprijinul, printre care și preotul reformat pensionar Kun Árpád care a slujit și la Jeledinți.
Serbarea Zilei Comunitãților Maghiare Dispersate la Hunedoara a avut trei momente, pe lângã dezbaterea planului de revitalizare a satului Jeledinți, elevii maghiari din Hunedoara și Deva au prezentat un program cultural, iar ziaristul Szabó Csaba a prezentat noua carte editatã sub egida de portalului Corbiialbi.ro din Cluj.

rss

MAI MULTE ŞTIRI

 • › 2016-12-21
  Vă doresc Crăciun fericit şi un An Nou plin de împliniri!
  › 2016-12-05
  Administrațiile locale din Ungaria sprijină candidații UDMR la alegerile parlamentare, a declarat liderul UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, luni, la Deva, după ce s-a întâlnit cu delegația din județul Vas, înfrățit cu județul Hunedoara, condusă de Marton Ferenc, vicepreședintele Consiliului Județean Vas din Ungaria.
  › 2016-11-20
  Organizațiile de tineret care activeazã în comunitãțile maghiare dispersate au provocãri specifice, însã prin colaborarea lor se pot obține rezultate mai bune, a declarat Széll Lõrincz, liderul listei UDMR Hunedoara la Camera Deputaților, în cadrul întrunirii organizațiilor de tineret membre ale Conferinței Tineretului Maghiar din România (MIÉRT), care s-a desfãșurat, sâmbãtã, la Hunedoara.

FOTOGRAFII RECENTE

Scroll