A szórványnak fontos szerepe van december 11-én

2016-11-29 0 hozzászólás

"Jelenleg a december 11-ei parlamenti választás az erdélyi magyarság elõtt álló legnagyobb kihívás, fel kell mutatnunk a közösség erejét, és ebben a szórványnak is fontos szerep jut. Nagyra értékeljük és megerõsít bennünket, hogy a Magyar Országgyûlés tavaly határozatban rögzítette, hogy november 15-e a Magyar Szórvány Napja, de az is jelentõségteljes, hogy az erdélyi, kárpát-medencei szórványprogramok fenntartásában és megerõsítésében is részt vállal a Magyar Országgyûlés. Ez a támogatás kiemelten fontos a következõ napokban is, amikor az erdélyi szórványközösségeket mozgósítani kell, hogy a magyar közösség minél nagyobb arányban vegyen részt a választáson" – fogalmazott Winkler Gyula Budapesten, ahol kedden a Kárpát-medencei Magyar Képviselõk Fóruma keretében mûködõ Szórvány-diaszpóra munkacsoport ülésén vett részt.

Az EP-képviselõ beszámolt arról, hogy az RMDSZ a választási elõkészületek során megteremtette a politikai összefogás feltételeit, de ugyanakkor a tömbben és a szórványban élõ magyar közösségek belsõ szolidaritását is sikerült megerõsíteni. Mint mondta, az összefogás és szolidaritás volt a központi üzenete az idén Besztercén megszervezett Magyar Szórvány Napjának is.

Az Országházban tartott ülésen három napirend szerepelt, elsõként a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület tevékenységérõl számoltak be, majd Hámos László, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) elnöke tartott elõadást, ezt követõen a Magyarság Háza tevékenységét és terveit ismertették. Az ülést Révész Máriusz társelnök vezette, aki összegzõjében a Magyar Országgyûlés támogatásáról biztosította a szórványt és diaszpórát képviselõ szervezeteket, elmondta, hogy számíthatnak arra, hogy a magyar kormány fenntartja és bõvíti a jelenlegi szórványprogramokat. A romániai választásokra reflektálva, úgy fogalmazott, a parlamenti választáson való eredményes szereplés kulcsfontosságú az erdélyi magyarság jövõje szempontjából.

rss

TOVÁBBI HÍREK

 • › 2016-12-21
  Békés karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok!
  › 2016-12-05
  A magyarországi önkormányzatok támogatják az RMDSZ-t a december 11-ei választások alkalmával, mondta Winkler Gyula hétfőn, Déván azt követően, hogy az RMDSZ Hunyad megyei szervezete fogadta a Vas megyei önkormányzati küldöttséget, amelyet Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke vezetett.
  › 2016-12-04
  Lozsádon advent második vasárnapján ünnepi istentiszteleten és falutalálkozón indították hivatalosan is útjára a falurevitalizációs programot, amelyet az RMDSZ Hunyad megyei szervezete és a református egyház közösen kezdeményezett.

FOTÓGALÉRIA

Scroll