Európában súlyos identitásválság van, amelynek kialakulásához számos tényező vezetett, de minden bizonnyal a legsürgetőbb és egyben a leglátványosabb közülük a gazdasági válság. 2011-ben az Európai Bizottság azt javasolta, hogy 2013 legyen a polgárok európai éve, kiemelve azt, hogy szükség van a polgárok közvetlen részvételére az Európai Unió alakításában. [ Bővebben ]
 
 
Az erdélyi magyar nemzeti közösség legitim érdekképviselete, az RMDSZ számára az idei év legfontosabb külpolitikai célja a kisebbségi európai polgári kezdeményezésének elindítása és az európai kisebbségvédelmi keretszabályozási csomag – a Minority SafePack – elfogadása lesz. [ Bővebben ]
 


Látogatók száma : 1340214

MÁSKÉNT

Nyílt levél a Hunyad megyei magyar közösség tagjaihoz

Nyílt levél a Hunyad megyei magyar közösség tagjaihoz

Tisztelt Hunyad megyei magyar választópolgárok!

Július 29-én újból az urnákhoz járulunk, ezúttal nem a helyi vagy országos színtű képviselőinket vagyunk hivatottak megválasztani, hanem egyetlen kérdésre kell választ adnunk: maradjon-e a köztársasági elnök vagy menjen?

Most is, mint minden szavazáskor, egyértelműen úgy vélem, hogy fontos a jelenlét, fontos, hogy éljünk állampolgári jogainkkal. A Hunyad megyei magyar emberek számára azt javasolom, amit az RMDSZ javasol közösségünk tagjainak: vegyenek részt a referendumon és szavazzanak saját lelkiismeretük szerint.

A köztársasági elnök politikai személyisége mélységesen megosztó, a romániai társadalmat hívei és ellenfelei táborára szakította. Ez a megosztás érvényes az erdélyi magyarságra is. A folyamatos krízishangulat, a politikai cirkusz annak a mély politikai válságnak a megnyilvánulásai, amely már Brüsszelig is elgyűrűzött és megingatta az országunk iránti bizalmat. A magyar emberek nem ezt akarják. Az RMDSZ politikai üzenete világosan kimondja:

Nem az RMDSZ feladata igazságot szolgáltatni a román pártok közötti politikai harcban, nekünk akkor kell a mérleg nyelvének lenni, amikor a magyar közösség érdekeiről kell többségi szavazást kiharcolni, vagy a kisebbségi jogok bővítése a tét. A parlament két háza elnökének, illetve a nép ügyvédjének leváltásakor az RMDSZ tartózkodott, illetve a képviselői jelenléte nélkül is biztosítva volt a döntéshozatalhoz szükséges kvórum. (...) Az RMDSZ nem kötött egyezséget sem a kormányzó koalícióval, sem az államfőt támogató párttal. Ellenzéki szervezet vagyunk, ekként viselkedünk, és ez nem fog változni a parlamenti választásokig.

Meggyőződésem, hogy a romániai magyar közösség alapvető érdeke az, hogy országunkban a jogállamiság érvényesüljön, hogy a hatalmi ágak szétválasztása a gyakorlatban is megvalósuljon, hogy váljon valósággá egy olyan igazságszolgáltatási reform, amely felzárkoztatja Romániát az Európai Unióhoz és visszafordíthatatlanná teszi a múlttól való elrugaszkodásunkat. Mindezek megvalósítását figyelembe véve, saját szabad lelkiismeretünk szerint döntve, vegyünk rész mindannyian, Hunyad megyei magyar választópolgárok, a július 29-i népszavazáson!


Winkler Gyula
az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke



<< Vissza

 
 
FŐOLDAL  |  ÖNÉLETRAJZ  |  EURÓPAI UTINAPLÓ  |  TEVÉKENYSÉG  |  GALÉRIA
 
Developed by: Konnertfilm © 2009