Európában súlyos identitásválság van, amelynek kialakulásához számos tényező vezetett, de minden bizonnyal a legsürgetőbb és egyben a leglátványosabb közülük a gazdasági válság. 2011-ben az Európai Bizottság azt javasolta, hogy 2013 legyen a polgárok európai éve, kiemelve azt, hogy szükség van a polgárok közvetlen részvételére az Európai Unió alakításában. [ Bővebben ]
 
 
Az erdélyi magyar nemzeti közösség legitim érdekképviselete, az RMDSZ számára az idei év legfontosabb külpolitikai célja a kisebbségi európai polgári kezdeményezésének elindítása és az európai kisebbségvédelmi keretszabályozási csomag – a Minority SafePack – elfogadása lesz. [ Bővebben ]
 


Látogatók száma : 1340214

EURÓPAI PARLAMENTI TEVÉKENYSÉG

Románia nem lehet nyertes egy megszorításokkal működő Európában
2013-02-13

Negatívan befolyásolja az EU gazdasági fejlődését az, hogy a jelenlegi kerethez viszonyítva 3,5 százalékkal csökkentették az Európai Unió 2014-2020-ra szóló pénzügyi keretét – jelentette ki szerdai dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Az EU történetében ez az első alkalom, hogy csökken a többéves pénzügyi keret. (…) Előzmény nélküli helyzet, amely, az EU gazdasági helyzetére nézve, a következő évtizedben negatív következményekkel jár. Természetesen a nagy tagállamok vezetői az országok megszorító költségvetéseire hivatkoztak, ezért az európai büdzsének is szigorúnak kell lenni. De ez hamis és pusztító megközelítés” – fogalmazta meg aggályait Winkler Gyula. Az Európai Parlamenti képviselő elmondta, legalább harminc éve tudni lehet, és ezt számadatokkal is ki lehet mutatni, hogy  az EU költségvetéséből elköltött egy eurónak széleskörűbb hatása van, mintha ugyanakkora összeget költünk el a nemzeti költségvetésből. “A közös költségvetés beruházási költségvetés, kivételt mindössze a Közös Agrárpolitika keretében történő direkt kifizetések  képeznek” – magyarázta Winkler Gyula.

Az EP-képviselő szerint az EU költségvetés mérete – amely a a tagállamok konszolidált GDP-jének 1 százalékát teszi ki – az euróövezet válságának elsődleges oka. “Az európai költségvetésnek nagyobbnak kell lennie, mint a a tagállamok konszolidált GDP-jének 1 százaléka. Az Európai Tanács által most bejelentett csökkentés nem biztosítja épp az unió legfontosabb célkitűzésének finanszírozását, ezáltal a válság leküzdéséhez szükséges lépéseket veszélyezteti” – fejtette ki Winkler Gyula, emlékeztetve, hogy a válságból való kilábalást szorgalmazó EU 2020-as stratégia olyan prioritásokat szabott meg, mint a munkahelyteremtés, kutatás és innováció, a termelés növelését, mindezt azzal a céllal, hogy Európa versenyképes maradjon a világpiacon. “Megfelelő költségvetés hiányában azonban teret vesztünk a világpiacon a feltörekvő gazdasági hatalmak versenyképességével szemben” – figyelmeztet az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Utalva Románia helyzetére a most elfogadott költségvetési keret tükrében, Winkler Gyula úgy vélte, jó az az összeg, amelyet az ország lehívhat. „Jó a Romániának tett javaslat, rossz viszont Európa számára. De kérdem én, hogyan lehet Románia nyertes, ha Európában rosszul mennek a dolgok? 39,8 milliárd euró szép összeg, ez 18 százalékos növekedést jelent a jelenlegi kerethez viszonyítva. Hat év alatt 5,7 milliárd eurót tudtunk lehívni a rendelkezésünkre álló 31,5 milliárd euróból, ez alig húsz százalékot jelent. Még van három évünk, hogy elköltsük a nekünk szánt alapokat és jó ha több mint felét a rendelkezésre álló összegből el tudjuk majd költeni” – mutatott rá az uniós alapok körüli gondokra Winkler Gyula, hangsúlyozva, hogy mielőbb meg kell találni a megoldást a hatékonyabb európai pályázáshoz.

Az EP-képviselő kitért arra is, hogy Romániának fenn kell tartania kapcsolatát az Nemzetközi Valutaalappal annak érdekében, hogy az uniós pályázást ösztönző intézkedéseket hajthasson végre, hogy lehessen a TVA-t támogatni, hogy nagyobb legyen az előfinanszírozási és társfinanszírozási rész. „A TVA eligibilitása, a nagyobb társfinanszírozási rész, a megduplázott előfinanszírozás, a költségvetési tételek mozgathatósága a pályázaton belül, ezeket az ösztönző kedvezményeket csak akkor lehet bevezetni, ha Romániának aktív megállapodása van a Valutaalappal. Ha megszüntetjük a kapcsolatot a Valutaalappal, akkor nem részesülünk ezekből a kedvezményekből” –  magyarázta Winkler Gyula.

Az európai parlamenti képviselő szerint Románia nehezen lehet nyertes egy recesszióval küszködő piacon. „Hogyan lehet nyertes az ország, amikor az uniós piac recesszióban van, amikor csökken a fogyasztás, tudva azt, hogy Románia exportjának 72 százaléka Európa fele irányul. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy ha az uniós piac árai növekednek, mi is drágábban vásárolunk itthon. Romániának, akárcsak a többi tagállamnak, akkor lesz jó, ha az Európai Uniónak is jól megy” – mondta Winkler Gyula. 

Az Európai Parlament nem módosíthatja a költségvetési keretet, mindössze arra van lehetősége, hogy elfogadja vagy elutasítsa. „Azonban a dolgok ennél bonyolultabbak. Az Európai Tanács által kidolgozott kompromisszum mellett további 70 jogszabályt kell még elfogadni a Bizottsággal és a Tanáccsal közösen ahhoz, hogy alkalmazható legyen a költségvetési keret” – mondta el az európai parlamenti képviselő.

Winkler Gyula elmondta, a jelenlegi körülmények között nem kívánja megszavazni a költségvetési keretet, azonban az RMDSZ megfelelő testülete hozza meg a végső döntést a következő hetek fejleményeinek függvényében. Az EP-képviselő ugyanakkor úgy vélte, az Európai Parlament akkor fogja megszavazni csak a 2014-2020 MFF-et, ha két-három éven belül felülbírálhatják azt.<< Vissza

 
 
FŐOLDAL  |  ÖNÉLETRAJZ  |  EURÓPAI UTINAPLÓ  |  TEVÉKENYSÉG  |  GALÉRIA
 
Developed by: Konnertfilm © 2009