Európában súlyos identitásválság van, amelynek kialakulásához számos tényező vezetett, de minden bizonnyal a legsürgetőbb és egyben a leglátványosabb közülük a gazdasági válság. 2011-ben az Európai Bizottság azt javasolta, hogy 2013 legyen a polgárok európai éve, kiemelve azt, hogy szükség van a polgárok közvetlen részvételére az Európai Unió alakításában. [ Bővebben ]
 
 
Az erdélyi magyar nemzeti közösség legitim érdekképviselete, az RMDSZ számára az idei év legfontosabb külpolitikai célja a kisebbségi európai polgári kezdeményezésének elindítása és az európai kisebbségvédelmi keretszabályozási csomag – a Minority SafePack – elfogadása lesz. [ Bővebben ]
 


Látogatók száma : 1340214

EURÓPAI PARLAMENTI TEVÉKENYSÉG

Nu ai cum să înțelegi UE, dacă nu-i cunoști istoria
2013-02-12

 

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) este convins de faptul că predarea în școlile din toate statele membre ale UE a unei istorii a proiectului european ar avea o contribuție semnificativă la construcția identității europene.
Prezent, marți, la deschiderea Conferinței "Cetățenie și dialog în Europa", organizată la București cu prilejul deschiderii seriei de evenimente care vor marca în România Anul european al cetățenilor, Iuliu Winkler a afirmat că UE nu se confruntă, azi, doar cu o criză economică, ci și cu o criză de identitate, la fel de profundă ca și cea dintâi și la fel de periculoasă.
"Avem o criză a identității europene. De altfel, nici nu prea am reușit să construim o identitate europeană, nici nu ne-am străduit. Acum câteva săptămâni, premierul britanic, David Cameron, a afirmat foarte clar că nu există un demos european. E o opinie, dar există și opinii contrare", a spus deputatul european, care a adăugat că realizarea unui manual unic de istorie a proiectului european care să fie predat în învățământul preuniversitar din toate statele membre ar fi unul dintre elementele care ar contribui la construirea identității europene.


"Să fii tânăr nu este o virtute, dar este o bucurie. Încerc să mă pun în situația unui tânăr care s-a născut în 1990. Acum aș avea 23 de ani și, pot să afirm, din experiența contactului direct pe care îl am cu tinerii, că habar nu aș avea despre ce s-a întâmplat în România anilor '70 sau '80. Atunci, mă întreb ce informații are tânărul român despre Tratatul de la Roma, despre Comunitatea Cărbunelui și Oțelului, despre primii pași ai UE, despre faptul că s-au făcut compromisuri politice pentru a avea moneda unică europeană", a arătat Iuliu Winkler.
În opinia deputatului european al UDMR, nu ai cum să înțelegi UE și nici cauzele pentru actuala criză din Uniune, dacă nu ai cunoștințe minime de istorie a proiectului construcției europene.
Potrivit lui Winkler, manualul de istorie a construcției europene ar trebui să cuprindă toate datele și evenimentele semnificative care au dus la constituirea UE, din prima zi de pace de după cel de-al doilea război mondial până azi. "Cred că ar trebui să lansăm în România un asemenea proiect, de a se scrie un manual unic despre construcția europeană, un manual din perspectivă comunitară și nu națională", a precizat parlamentarul european, subliniindu-și, totodată, atașamentul față de ideea creării unei uniuni politice la nivelul UE . "Cred în ideea de uniune politică, în ideea care este denumită Statele Unite ale Europei, pentru că doar împreună suntem mai puternici decât fiecare separat", a mai spus Winkler.
Referindu-se la evenimentele din România dedicate Anului european al cetățenilor, el a apreciat faptul că activitatea de informare a cetățenilor cu privire la UE este extrem de importantă, arătând că inclusiv parlamentarii europeni fac parte din acest proces.


"Dacă activitatea de a informa cetățenii României este foarte importantă, la fel de importantă este și problema conștientizării acestora despre faptul că pot să joace un rol în UE. (...) Trebuie să fim mai curajoși și să ne aducem contribuția în UE, să venim cu opiniile noastre. (...) Trebuie să ne utilizăm oportunitățile, să ne jucăm rolul în UE, iar locul pe care ni-l dorim în UE trebuie câștigat", a mai declarat Iuliu Winkler.
La conferința de la București, alături de reprezentanții organizatorilor - Parlamentul European, Comisia Europeană și Europe Direct - s-au mai aflat Comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloș, Ambasadorul Irlandei în România, Oliver Grogan, deputatul european Renate Weber (PNL, ALDE).

București, 12 februarie 2013

 << Vissza

 
 
FŐOLDAL  |  ÖNÉLETRAJZ  |  EURÓPAI UTINAPLÓ  |  TEVÉKENYSÉG  |  GALÉRIA
 
Developed by: Konnertfilm © 2009